Jump to content

Fresh Breeze solo 210 loosing power


rob1980
 Share

Recommended Posts

Hi, I wonder if anyone can offer some advice please. I noticed when flying the other evening that when under full power in the climb, after about a minute the motor starts to drop in power. I then released the throttle slowly and tried to pick it up again. Only would reach where it had dropped off to before. Noticed if I then gave it about 10-15 seconds of idle and try again, I then have the full power again. Carb is a Bing 84. I did change the bearings in the prop hub end of last season. I'm just not sure if it was carb ice or the bearings starting to seize in the prop hub. Not sure, so I thought I would ask you guys :) 

Link to comment
Share on other sites

I checked the fuel cap and it's all fine Neilzy, it was a great idea. The hole is clear. Someone suggested that the plug could be the problem breaking down at high rpm. It's not been in very long (less than a couple of hours) from new. Little strange as it picks up again fine if I leave it at idle for a while before going back to full power. Should mention maybe I'm using AVGAS as suggested by fresh breeze rather than Mogas.

Link to comment
Share on other sites

My advice is

1 do not use avgas (contain led and sulfur) if you have nicasil cylider liner you can destroy surface

2 Check please your fuel filter this on fuel line (if you have) or this in the bottom part your carb,sounds exactly like dirty filter or restricted fuel flow

 

Edited by Dariuszk24
Link to comment
Share on other sites

Thanks Dariuszk24, I take those points on board, so thank you for the reply. 

But I am now sure I have found the fault..!

I removed the float bowl and then tried blowing into the breather tubes on the carb. Found it was blocked as Neilzy had me thinking about things. After clearing the blockage, it tested fine on the ground, so I tried it in the air. Full power was fine and maintained good climb to 1500' where I gave it a breather and responded fine. I'm guessing that the fuel couldn't fill the float chamber quickly enough because of a positive pressure building inside. Having it at idle for a while allowed it to equalise before I demanded more. Well I'm guessing that is what happened. Thanks again guys. Hope those of you that got up this evening had a great flight as I did :-) 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Hey guys! 
have the fresh breeze Simonini and am having problems with power at full throttle. It turns up fine until about 2/3 throttle and then runs ruff and lugs down. Any ideas. I’ve totally cleaned the carb and checked for proper placement of needle valve. Also what are the proper settings for the fuel/air.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share



×
×
  • Create New...